dinsdag 6 mei 2008

Catacombe di san callisto

Vandaag begon de rondleiding in de Catacomben met een presentatie van een Nederlandse gids. Hierna nam hij ons mee de catacomben in. In Rome zelf waren vroeger geen begraafplaatsen. De doden werden in de catacomben begraven. Ze begonnen op het eerste niveau (een aantal meter onder het aardoppervlak) waarin de mensen in vierkante vertrekken van ongeveer drie bij drie meter in nissen werden geplaatst. Toen er gebrek aan ruimte was zijn zij de ruimte hieronder gaan gebruiken en zo zijn vier niveaus ontstaan.

Wat wij zagen waren drie verschillende soorten graven. De eerste die wij zagen waren langwerpige nissen die aan de voorzijde met een verticale marmeren plaat of tegels werden afgesloten. Op de plaat of tegels zagen wij symbolen, een korte tekst of de naam van de overledene. Een ander type graf was een graf in de vorm van een sarcofaag waarbij de marmeren dekplaat horizontaal lag en waarbij zij de nis open lieten. Bij een meer luxe graf dat te zien was, had de nis een halfronde boog die met schilderingen versierd werd.

Voordat wij naar de catacomben gingen, wisten we niet goed wat te verwachten. We liepen door smalle gangen met lege graven. Dit kwam voornamelijk doordat de beenderen door de vochtigheid tot stof waren vergaan. Toen we weer buiten waren, hoorden wij om ons heen verschillende ervaringen. Zo waren er studenten die er koude rillingen van kregen, maar anderen die het als een indrukwekkende ervaring beleefden.

Geen opmerkingen: