maandag 5 mei 2008

Het Vaticaan

Vanochtend tijdens het ontbijt zagen wij tot onze schrik dat het vandaag zou gaan regenen. Toch stonden we even later vol goede moed buiten op het station, gewapend met regenjas en paraplu. Vanaf daar hebben we de bus genomen naar het Vaticaan, onze voeten konden wel wat rust gebruiken.

Eenmaal aangekomen bij het Vaticaan zagen we echter dat het zonnetje scheen. Het Vaticaan is een staat in Rome. Deze werd gesticht op 11 februari 1929. De paus is de heerser van de staat. Het is de enige staat in Europa die nog door een absolute heerser geregeerd wordt. De paus heeft meer bedienden (3600) dan staatsburgers(1000)! Nergens ter wereld vindt men zo'n hoge concentratie aan kunstwerken en religieuze schatten.

Gesterkt door het zonnetje gingen we in de rij staan voor de St. Pieter, de grootste christelijke kerk ter wereld.
Bij binnenkomst werden we even overweldigd door de grootsheid van deze basiliek. Na een tijdje valt de grootsheid echter niet meer op, doordat alles (beelden, mozaïeken e.d.) in verhouding zijn gebouwd. Toch is het mogelijk om in het hoogste punt van de basiliek de Domtoren te plaatsen. Leuk om te zien; op de grond staan de maten van andere basilieken (o.a. St. Paul) aangegeven.
Gelijk rechts na binnenkomst staat het wereldberoemde beeld Pietà van Michelangelo. Dit is een marmeren beeld van Maria die het levenloze lichaam van Jezus in haar armen houdt. Michelangelo maakte dit beeld toen hij slechts 25 jaar was en slaagde erin het een levensechte uitstraling mee te geven. De manier waarop het marmer vormgegeven is zorgt er voor dat het lijkt alsof het lichaam van Jezus echt levensloos is. Het beeld is hedendaags vanachter glas te bekijken. Tot 1972 stond het niet achter glas geplaatst. Een man haalde echter in dat jaar uit naar het beeld met een hamer. De afgebroken stukken zijn gelijmd, maar sindsdien staat het beeld achter glas.

In de St. Pieter zijn talloze mozaïeken te vinden. Muren en plafonds zijn hiermee bekleed. Van een afstand lijken deze mozaïek schilderijen te zijn. Pas wanneer je dichterbij gaat staat is te zien dat deze afbeeldingen totaal bestaan uit kleine steentjes. Het is wonderbaarlijk om te zien hoe het met steentjes mogelijk is om zoveel verschillende kleurtinten te creëeren.

Onder de basiliek is het mogelijk om de graftombes te bezoeken. Hierin zijn vele pausen bijgezet na hun overlijden. Een bezoek hieraan lijdt de bezoeker langs talloze tombes. De opvallendste is echter de tombe van de laatst overleden paus, Johannes Paulus II. Voor deze tombe is een apart plekje ingericht om te bidden, men maakt hier dan ook gebruik van. De tombe zelf is meer belicht dan de overige tombes, eveneens was deze bedekt met verse bloemen.

Na het bezoek aan de St. Pieter hebben we nog even gerust op het plein voor de basiliek. De rij om naar binnen te gaan was inmiddels vervijfvoudigd. Lang leven het vroege opstaan!

1 opmerking:

Unknown zei

Leuk om te lezen van het vaticaan. Lang geleden zijn wij daar ook geweest en als je het leest komen de beelden je weer voor de ogen. De beveiling zal echter veel veranderd zijn met 28 jaar geleden.
Zo te lezen valt het weer toch nog
mee, niet nat geworden?
Het is raar, maar voor het mooie weer moet je nu naar huis komen. Als het hier mooi is is het vaak in het zuiden niet zo super, helaas.
Vandaag staat er een dorpje buiten Rome op het programma, ik hoop voor jullie dat je de drukte dan een beetje kwijt bent. Succes, Helmi