zondag 4 mei 2008

San Pietro in Vincoli

Deze ochtend begonnen we weer fris en fruitig (na een heerlijke nachtrust) aan een reeks nieuwe ontdekkingen. We startten in de basilica San Pietro in Vincoli, waar onder andere een beeld te bewonderen is van de hand van Michelangelo.
Hij schiep hier opnieuw een sprekende persoonlijkheid. Wat nogmaals benadrukt wordt door de beelden eromheen die minder detail en persoonlijkheid bevatten.
Het is het beroemde beeld van Mozes die 40 dagen en 40 nachten op de berg Sinaï met God gesproken had en uit zijn hand de tafelen der wet ontvangt. Maar toen Mozes bij het afdalen van de Sinaï zijn volk bij de legerplaats hoorde juichen en zingen en de reidansen rondom het gouden kalf…. Nou ja, aan het beeld is wel te zien dat Mozes hier niet zo blij mee was. Hij is duidelijk ontstemt doordat hij zijn voorhoofd fronst. Verder zie je, als je goed naar het beeld van Mozes kijkt, een snee in zijn knie. Dit zou veroorzaakt zijn doordat Michelangelo er met een beitel naar gegooid heeft. Ook zijn er mensen die zeggen dat er een gezicht in de baard van Mozes te zien is, daarvoor moet je echter wel beschikken over een flinke portie fantasie (wat enkelen van ons trouwens wel bezitten).

De Romeclub

Geen opmerkingen: