vrijdag 9 mei 2008

Pompei

Een hele goede avond lezers!
U heeft ons allen een dagje moeten missen, we hadden geen internet tot onze beschikking.
Wij zijn namelijk verhuisd van Rome naar Sorrento, een kleinere plaats naast Napels.
We genieten hier van een prachtig uitzicht op de zee.

Vanuit Sorrento hebben we een prima uitvalsbasis naar andere culturele bezienswaardigheden waaronder Pompei. U raad het al, daar zijn wij vandaag naartoe geweest.

Pompei was vroeger een Romeinse stad die door een uitbarsting van de Vesuvius bedolven werd onder dikke lagen as. (De uitbarsting was op 24 en 25 augustus 79 a.d.).
Om deze reden is de stad ontzettend goed bewaard gebleven. Voor een lange tijd lag op het oude Pompei een onopvallend grasveld. Rond 1960 werden voor het resten van de oude stad ontdekt.

Archeologen begonnen al snel met graven en de gehele stad werd bijna in zijn volle glorie blootgelegd. Op de wanden waren nog resten van prachtige schilderingen te zien.
De vloeren waren bedekt met mozaieken en men kreeg een goed beeld hoe het er in de Romeinse tijd uit heeft gezien.

Ook de mensen die daar leefden zijn goed bewaard gebleven. Ten tijde van de uitbarsting bleven veel mensen thuis, in de hoop dat de asregen snel zou stoppen. Dat gebeurde echter niet. De inwoners stikten in de pyroclastische gassen en de lichamen werden bedolven onder de as.
Mettertijd verging het vlees, de holten die het lichaam achterliet bleven bestaan.
Bij de opgravingen hebben experts de holten opgevuld met gips en kalk waardoor levensechte afgietsels ontstonden. De laatste gevoelens zijn bijna van de gezichten af te lezen.

Een aantal van de prachtige opgravingen zijn overgebracht naar het Musea Nationale Napoli (Napels.). Natuurlijk heeft Har ons daar ook rondgeleid. Het museum liet ons een breed scala aan voorwerpen uit Pompei zien o.a. mozaieken, munten, wandschilderingen en gebruiksvoorwerpen.

Beste lezers, tot zover onze avonturen in Sorrento.
Morgen zijn we er weer, dezelfde tijd en dezelfde zender.

Arriverderci!

Extra vandaag!
Voor de liefhebber die zich een beeld wil vormen hoe het er vroeger uit heeft gezien, bekijk dit filmpje voor een blik in het verleden.
http://nl.youtube.com/watch?v=QeQO0P03URg&feature=related

De Romeclub.

Geen opmerkingen: