zaterdag 3 mei 2008

Na het bezoek aan het Forum Romano, was het Colosseum aan de beurt.Deze plek spreekt voor de meeste mensen tot de verbeelding, Gladiatoren, Leeuwen en andere wilde dieren en zelfs zeeslagen werden gehouden in deze eeuwen oude arena.


In het Colosseum pasten meer mensen dan in het huidige Feyenoord stadion.De bezoekers hadden allen een eigen ingang en plaats. Dit was gerangschikt op de wijk waar zij woonden. In tegenstelling tot het huidige Feyenoord stadion, ontstonden er bij het verlaten weinig tot geen ongeregeldheden. Dit kwam door de goede organisatie.Niet alleen waren de plaatsen ingedeeld op wijk maar ook op de maatschappelijke ladder. Voor de laagste rang was een rij met staanplaatsen. Hierbij moet je denken aan slaven, armen en vrouwen. Mannen uit de middenklassen konden vanuit de middelste ringen genieten en de hoogste rangen zaten het dichtste bij het spel namelijk onderaan.


Bij het vermaak dat men aanbood in het Colosseum denkt men al vaak aan gevechten tussen Gladiatoren. Speciaal opgeleidde mannen die elkaar bevochten tot de dood. Hiervoor hadden ze een breed arsenaal aan wapens tot de beschikking. Een Gladiator had vaak een specialisme, bijvoorbeeld het vechten met een drietand in naam van de god Neptunes.Gelukkig werd er niet alleen tegen de mens gevochten, ook dieren werden niet ontzien. Volgens onze gids is het Romeinse rijk op deze manier verantwoordelijk geweest voor het uitsterven van meerdere diersoorten.

Naast deze spelen, kende het Colosseum ook nog andere vormen van vermaak. Van oorsprong kon de arena worden gevuld met water waardoor men zeeslagen kon nabootsen. Ook waren er meerdere toneeluitvoeringen te zien. Als voorbeeld gaf onze gids het verhaal van een kleine dwerg die een prachtige naakte vrouw begeerde.
Toen het West- Romeinse rijk in verval raakte, had dit ook zijn uitwerking op het Colosseum. Het Colosseum werd voor meerder doeleinden gebruikt, als sociale werkplaats en marmergroeve.Verder werd het Colosseum langzaam afgebroken om elders in de stad andere gebouwen op te bouwen.
Aan dit verval kwam een eind toen paus Benedictus de 14e het gebouw tot heilige plek verhief vanwege de vele Christenen die daar om het leven zijn gekomen.

Het grote kruis in het midden van het Colosseum herinnert ons daar tot op de dag van vandaag nog aan.

De Romeclub

Geen opmerkingen: