woensdag 7 mei 2008

Villa Borghese

Het hoogtepunt van vandaag was het bezoek aan Villa Borghese. Hierin is een museum en kunstgalerie gevestigd. De voormalige eigenaar (familie) van de villa was zeer geïnteresseerd in kunst en heeft door de eeuwen heen een mooie collectie verzameld.

Het eerste beeld dat men tegenkomt in het museum is een beeld van de hand van Bernini. Het is een beeld van Paolina Borghese Bonaparte, de zus van Napoleon. Ze is afgebeeld als Venus, liggend op een sofa. Haar bovenlijf is bijna totaal bloot, dit zorgde voor een schandaal toen het beeld net af was. Het was niet gebruikelijk om jezelf zo af te laten beelden.

Het volgende beeld van Bernini is het beeld van David met de slinger. De vormen, spieren en gezichtsuitdrukking van David zijn zeer gedetailleerd bewerkt. Hierdoor ziet de bezoeker precies waar David op mikt en wat hij gaat doen. Dit beeld is jeugdwerk van Bernini, maar toch al van ongekende kwaliteit. Het is wonderbaarlijk dat zo'n jong iemand (zo oud als wij nu zijn) zo'n beeld kan produceren.

Het laatste bekende beeld van Bernini was het beeld Apollo en Daphne. Apollo achtervolgde Daphne omdat hij verliefd op haar was, de liefde is niet wederzijds. Daarom verandert zij in een laurierboom. Ook bij dit beeld straalt er veel emotie uit de gezichten. Bij Apollo is te zien dat hij wanhopig probeert Daphne vast te houden, hij probeert te voelen of ze nog leeft of niet.

Geen opmerkingen: